Zeiltip 14 - Man overboord?

Zeiltip 14 - Man overboord?

Man overboord! Tja, het komt natuurlijk nooit voor maar toch. Als er iemand overboord gaat wijs dan iemand aan die met zijn vinger de hele tijd naar de drenkeling blijft wijzen. In de consternatie is iemand maar zo uit het zicht verdwenen en daarmee de kans op redding veel kleiner. Wijzen dus terwijl de rest zorgt dat de boot terug komt.

Zeiltip 13 - Touwen, touwen, touwen.

Zeiltip 13 - Touwen, touwen, touwen.

Kijk altijd uit voor touwen en lijnen aan boord. Vaak zitten ze ergens aan vast en als ze los schieten kun je er in bekneld raken. Oppassen dus!

Zeiltip 12 - Wat te doen bij onweer?

Zeiltip 12 - Wat te doen bij onweer?

Als het onweert haal je als het heel erg wordt je apparatuur van de kabels af en stop je het bij voorkeur in een oven. Deze werkt als een beschermende kooi en zorgt ervoor dat er niets kapot gaat. Overigens, zelfs bij zeer zwaar onweer slaat de bliksem zelden in op een boot. Gek, maar waar en daar hebben Edith en ik vaak mee te maken gehad, vooral in Zuid Oost Azië waar het vreselijk tekeer kan gaan!

Zeiltip 11 - Lees je in!

Zeiltip 11 - Lees je in!

Als je op een plek of haven aankomt waar je nog nooit bent geweest kijk dan goed of lees de informatie die je vinden kunt goed (tegenwoordig alles op internet te vinden). Zo heb je al een idee en kun je je aandacht houden op het water en het verkeer wat je tegen komt. Aangekomen maak je de boot even schoon en ga je natuurlijk lekker de kant op om te verkennen. Cultuur inademen!

Zeiltip 10 - Avondeten

Zeiltip 10 - Avondeten

Als je gaat zeilen en de dag veranderd in de nacht (je vaart dus door) eet dan laat in de middag in plaats van s’avonds. Dan is het nog licht en geniet je meer van het eten. Veel zeezeilers kiezen er ook voor om s’middags warm te eten maar Edith en ik hebben er nooit echt aan kunnen wennen.

 

Zeiltip 9 - Proviand

Zeiltip 9 - Proviand

Neem genoeg proviand (alweer zo’n oude scheepsterm) mee aan boord. Het si jammer als je ergens op een stil plekje ligt en je hebt tekort aan boord. Een stadje of dorpje is niet zo maar in de buurt en je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de plek waar je bent!

 

Zeiltip 8 - Weersvoorspellingen

Zeiltip 8 - Weersvoorspellingen

Kijk altijd goed naar de weerberichten. Zo kan je prettig een planning aken van de reis die je wilt maken en kom je niet voor verrassingen te staan. Is de wind noord, ligt de beste haven in het zuiden en andersom. Dus kijken helpt!

Zeiltip 7 - Slaap aan dek

Zeiltip 7 - Slaap aan dek

Slaap als je kan, lekker aan dek! Er is niets mooier dan onder de heldere sterrenhemel te slapen en daar te genieten van de koelte, de rust en het water. En bovendien, wakker worden in een heerlijk rustige baai met alleen de natuur om je heen is waarschijnlijk het mooiste wat je kan beleven. Doen!

Zeiltip 6 - Eet, drink en slaap

Zeiltip 6 - Eet, drink en slaap

Eet, drink en slaap voldoende. Nu zul je bij ons aan boord niets te kort komen, verre van dat maar het lijkt er op dat je een keer minder voelen aan boord vooral daar het gevolge van is. Ook ouderen hebben over het algemeen minder last van ‘zeeziekte’ dan jongeren. Door het rustige water langs de kust van Turkije is de kans er op overigens zeer klein.

 

Zeiltip 5 - Insmeren!

Zeiltip 5 - Insmeren!

Smeer je goed in met zonnebrand. De zon is veel feller op het water en de wind zorgt ervoor dat je snel verkoeling hebt zonder te beseffen dat je eigenlijk verbrand. Insmeren dus!

Zeiltip 4 - Zeilen reven

Zeiltip 4 - Zeilen reven

Zeilen reven? Doe het liefst eerder dan te laat. Kom je in slecht weer terecht of verwacht je meer (veel) wind reef dan op tijd je zeilen. Er is niets vervelendere dan er achter komen dat het al niet meer gaat en voordat je het weet heb je een probleem bovendien, een schip met gereefde zeilen vaart vaak minimaal net zo hard als zonder. En de kans op schade is dan ook nog eens minimaal.

 

Zeiltip 3 - Overstag gaan

Zeiltip 3 - Overstag gaan

Kijk goed om je heen voor je overstag gaat. Soms kan een boot over dezelfde boeg, maar bijvoorbeeld hoger of lager aan de wind behoorlijk in de weg liggen waardoor je misschien al snel weer een manoeuvre moet maken. Zonde van de tijd!

Zeiltip 2 - Sturen

Zeiltip 2 - Sturen

Als je een boot stuurt neem dan voor je een punt op de wal waarop je je orienteren kan. het wordt veel gemakkelijker de boot zo op koers te houden en je hoeft niet zo veel op je kompas te varen!

 

Zeiltip 1 - Bewegen op het schip

Zeiltip 1 - Bewegen op het schip

Loop altijd langs de hoge kant naar voren en achteren op een schip. De kans van overboord vallen is minimaal en het bovendien veel veiliger in verband met de lijnen die aan de lage  kant juist op spanning staan!