Een heerlijk ouderwets Turkse dessert die natuurlijk ook bij Flaka aan boord wordt geserveerd. Ok, het is mierzoet en je gaat er vast geen bak van eten maar lekker is het zeker! En, je maakt het met weinig ingrediënten.

Benodigdheden:

  • 1,5 waterglas met Irmik ( griesmeel)
  • 100 gram roomboter ( origineel recept staat 125 maar dat vond ik te vettig)
  • 1 waterglas melk
  • 1 waterglas water
  • 1 waterglas + 2 eetlepels suiker
  • Een handje vol pijnboompitten
  • 1 zakje vanillepoeder

Bereiding:

Smelt de roomboter in de pan en bak de pijnboompitten en griesmeel op laagvuur zo een 45-50 minuten, totdat het een mooie goudbruine kleur krijg. Neem een kom en meng  de overgebleven ingrediënten ( behalve de 2 eetlepels suiker)  goed door elkaar.

Schenkt dit mengsel over de gebakken griesmeel en laat het koken. Blijf roeren. Wanneer het begint te koken, zet je het vuur uit en schep je er 2 schepjes suiker overheen en doe je de deksel op de pan en laat de griesmeel helva circa 30 minuten rusten.

"Afiyet Olsun", aldus onze Kok. (= eet smakelijk).