Aubergineen Musakka

  Musakka is een voormalig Ottomaans gerecht en wordt vaak gemaakt door de Turkse gemeenschap dus ook bij Flaka aan boord. Musakka betekent "waterig" in Ottomaans Turks en wordt gekookt met veel water. De Griekse variant heet ook al Mousaka. Dit schrijf je anders en ze gebruiken veel aardappels als basis. Beetje anders en toch een gerecht met dezelfde herkomst.

  Ingrediënten:                                         

  • 4 aubergines
  • Peper (vers)
  • peterselie
  • zout
  • 5 el olijfolie
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blikken tomaat blokjes 400 gram
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl tijm
  • 4 vleestomaten, ontveld en uitgelekt, in schijven
  • 4 groene puntpaprika’s      

  En zo maak je het ..

  Je snijdt de aubergines in plakken snijden en met zout bestrooien en na 30 min goed afspoelen en droog deppen.

  Ondertussen in koekenpan 2 el olijfolie verhitten en aubergine plakken al omscheppend 5 min. bakken. Mocht het nodig zijn voeg je een beetje extra olijfolie toe. Vervolgens op keukenpapier laten uitlekken.

  De Saus:

  1 el olijfolie verhitten, ui en uitgeperste knoflook op middel – matig vuur 15 min. bakken. Vervolgens het gehakt toevoegen en rul bakken. Voeg de tomaat blokjes, zout, zwarte peper, kaneel en tijm toevoegen en vergeet de peterselie niet.

  Laten inkoken tot een dikke saus. Zet de oven op 180°C en laat deze goed op temperatuur komen. Leg de plakken aubergine in ovenschaal. Je doet de saus over aubergines en daarop leg je de schijven tomaat & paprika’s. 1 el olijfolie erover sprenkelen en zo 20 minuten laten bakken.

  Heerlijk als een-pan-hoofdgerecht!

  "Afiyet Olsun", aldus onze Kok. (= eet smakelijk).