Helva

Helva

Een heerlijk ouderwets Turkse dessert. Ok, het is mierzoet en je gaat er vast geen bak van eten maar lekker is het zeker! En, je maakt het met weinig ingrediënten.

Benodigdheden:

  • 1,5 waterglas met Irmik ( griesmeel)
  • 100 gram roomboter ( origineel recept staat 125 maar dat vond ik te vettig)
  • 1 waterglas melk
  • 1 waterglas water
  • 1 waterglas + 2 eetlepels suiker
  • Een handje vol pijnboompitten
  • 1 zakje vanillepoeder

Bereiding:

Smelt de roomboter in de pan en bak de pijnboompitten en griesmeel op laagvuur zo een 45-50 minuten, totdat het een mooie goudbruine kleur krijg. Neem een kom en meng  de overgebleven ingrediënten ( behalve de 2 eetlepels suiker)  goed door elkaar.

Schenkt dit mengsel over de gebakken griesmeel en laat het koken. Blijf roeren. Wanneer het begint te koken, zet je het vuur uit en schep je er 2 schepjes suiker overheen en doe je de deksel op de pan en laat de griesmeel helva circa 30 minuten rusten.

Flaka's Eiersalade

Flaka's Eiersalade

Simpel recept lekker op een toastje of stokbrood.

Ingrediënten:

5 gekookte eieren of 4 grote gekookte eieren. Zelfgemaakte Mayonaise. Mayonaise maak je aan boord of thuis makkelijk zelf. 2 Eidooiers scheiden, met een eetlepel azijn en een eetlepel mosterd mixen, dan langzaam terwijl je mixt olie toevoegen, net zo lang totdat er een mooie gladde saus ontstaat. Beetje witte peper erbij, en eventueel nog verder met azijn en mosterd op smaak brengen. Lekkerder wordt mayonaise niet!!

Een halve theelepel kerriepoeder. Iets minder dan een halve theelepel met tuinkruiden  basilicum, peterselie en rozemarijn. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Bereiding:

Kook de eieren ongeveer 7 minuten voor een harde dooier. Laat de eieren schrikken door ze onder koud water te houden en pel de eieren. Doe ze in een  diepe kom en prak ze samen met een eetlepel mayonaise, meng de kruiden er doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Aubergineen Musakka

Aubergineen Musakka

Ingrediënten:                                         

  • 4 aubergines
  • Peper (vers)
  • peterselie
  • zout
  • 5 el olijfolie
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blikken tomaatblokjes 400 gram
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl tijm
  • 4 vleestomaten, ontveld en uitgelekt, in schijven
  • 4 groene puntpaprika’s                                                                

Musakka is een voormalig Ottomaans gerecht en gemaakt door het volk. Musakka betekent waterig in Ottomaans Turks als en wordt gekookt met veel water. De Griekse variant heet ook al Mousaka, als schrijf je anders en gebruiken ze daar veel als basis aardappel. Beetje anders en toch een gerecht met dezelfde herkomst.

En zo maak je het ..

Je snijdt de aubergines in plakken snijden en met zout bestrooien en na 30 min goed afspoelen en droogdeppen.

Ondertussen in koekenpan 2 el olijfolie verhitten en aubergineplakken al omscheppend 5 min. bakken. Mocht het nodig zijn voeg je een beetje extra olijfolie toe. vervolgens op keukenpapier laten uitlekken.

De Saus:

1 el olijfolie verhitten, ui en uitgeperste knoflook op middel – matig vuur 15 min. bakken. Vervolgens het gehakt toevoegen en rul bakken. Voeg de tomaatblokjes, zout, zwarte peper, kaneel en tijm toevoegen en vergeet de peterselie niet.

Zo  laten inkoken tot een dikke saus. Zet de oven op 180°C en laat deze goed op temperatuur komen. Leg de plakken aubergine in ovenschaal. Je doet de saus over aubergines en daarop leg je de schijven tomaat & paprika’s. 1 el olijfolie erover sprenkelen en zo 20 minuten laten bakken.

Heerlijk als eenpans hoofdgerecht!

Barbunya

Barbunya

Barbunya is een veel voorkomende en populaire olijfolie gerecht wat meestal bij het hoofdgerecht of als meze wordt geserveerd. Lekker fris, heerlijk op het water en je weet het zeker, je bent in de Mediterrane wereld!

Ingrediënten:                                                     

  • 350 bruine bonen
  • 2 wortels
  • 1 aardappel
  • 2 groene paprika’s
  • 2 witte uien
  • 2 tomaten
  • dille
  • tomaten puree
  • zonnebloemolie
  • zout
  • rode peper                                        

Bereiding:

Je snijdt alle groenten in vierkante vorm. Vervolgens kook j de aardappels, paprika, wortel en ui in een pan met zonnebloemolie voor ongeveer 3 minuten. Voeg  de tomaat en tomatenpuree erbij.

Na een minuut doe je de bonen in de pan en roer goed door voor ongeveer 3 minuten. Vervolgens doe je de dille, rode peper, zout en 1 liter water erbij. Je laat het voor 35 minuten koken. Gebruik extra garnering met dille voor de smaak.

Paprika Dolma (Biber Dolma)

Paprika Dolma (Biber Dolma)

Dit gerecht zit eigenlijk standaard in ons menu. De super lekkere paprika’s die je hier kunt kopen zijn zo lekker van smaak dat ze gewoon niet kunnen ontbreken. Als je dus aan boord komt heb je geluk. Je gaat ze proeven. Zelfs als je misschien niet zo van paprika;s houdt zul je dit lekker vinden.

Hier komt’ie!

De gevulde Paprika kan worden bereid met rijst (pilav) of met Bulgur een graansoort gemaakt van hele of gebroken Tarwe. Dolma betekend letterlijk gevuld in het Turks. Dit keer vullen we de dolma met Bulgur ipv rijst.

Bereiding:

Was de paprika's in zout water en snijd het kapje eraf, verwijder de vliezen en de zaden en droog de paprika's af met een doek. Vermeng 300 gram gehakt met water, een eetlepel tomaten puree, peterselie, bulgur, theelepel met zout en peper en vul de paprikas met behulp van een lepel of gewoon met de hand.

Neen een diepe kom en vermeng het gehakt, 1/4 deel Van de tomatenpuree, peterselie, bulgur, 1 theelepel zout en peper en vul de paprika’s met dit mengel.

Kook wat water in de water koker en doe de dolma’s in een pan. Giet het water voorzichtig in de pan. Zorg de het water een vingerkootje boven de dolma’s uitsteekt. Plaats een bord op de dolmas’ dat ze niet gaan verschuiven en daarop de deksel. Kook het eerst op hoog vuur totdat het begint te koken en daarna op laag vuur. Circa 30 minuten of iets lager na 30 minuten controleren of het zacht is.

Tonijnsalade van Edith

Tonijnsalade van Edith

Tja, al weer zo één die altijd voor blije gezichten zorgt. Lekker zeilen, heerlijk blauwe zee, ergens aankomen en dan heb je trek. En dan komt Edith plotseling naar buiten met een heerlijke Tonijnsalade. Super lekker fris en je kan er geen genoeg van krijgen.

Ingrediënten:

Blikje tonijn (Ja, lekkerder is vers maar die kun je niet altijd kopen en vangen gaat alleen hier op zee. Als je geluk hebt.)

  • Rode ui
  • Paprika
  • Dille
  • Bosui
  • Mayonaise
  • Ketchup
  • Zeezout
  • Peper
  • (en een klein scheutje Cognac of Whiskey. Ja, met drank wordt alles lekkerder!)
  • Citroen partjes los

Tonijn in een kom, en met de mayo en gesnipperde ui, klein beetje rode paprika, dille en ketchup lekker luchtig mixen. Niet helemaal tot moes! Naar smaak de andere ingrediënten toevoegen en als laatste een heel klein scheutje sterke drank. Bosuitje er over heen snipperen , citroen partje erbij serveren, op een broodje doen en Yes, Klaar!

(wat er over is lekker op een schaaltje met wat losse geroosterde broodjes, komt gegarandeerd op!)

Turkse kebab, met een oosters Flaka tintje!

Turkse kebab, met een oosters Flaka tintje!

Ook dit gerecht hebben we honderden keren gemaakt en altijd weer is het even lekker. Heerlijk op de BBQ en je maakt er ongetwijfeld vrienden mee. Doen dus!

Aan de slag!

Snij een Kipfilet in blokjes (niet te klein) en voeg er peper en zout aan toe. Giet er een flinke scheut ketjap over, chilivlokken, en kerrie en misschien een eetlepel tomaten pasta. Flink roeren en in een schaal afdekken met keuken folie en koel wegzetten. Zorg er voor dat de folie op het vlees is aangedrukt zodat er geen lucht in zit.

Na een uurtje uit de koeling halen en op vleespennen steken. Rond om grillen (Ja, wel lekker vuur maar niet in de fik steken mannen!). Klaar!

Flaka's eigen knoflooksaus

Flaka's eigen knoflooksaus

Bij veel gerechten, en zeker aan boord is een lekkere knoflooksaus onontbeerlijk. Door de jaren heen aan boord en de honderden BBQ’s (van de Griekse stranden, via de woestijn in de Rode zee, op het strand in Uligamo in de Malediven, Phuket tot aan de onbewoonde eilandjes in de Straat van Malakka in Maleisië) die Edith en ik hebben gedaan is er een super lekkere saus ontstaan die we je niet willen onthouden. Honderden mensen hebben gevraagd naar het recept. Vaak met de hand even opgeschreven, nog vaker verteld maar nu hier op de site!

Het begint allemaal zo:

Zelfgemaakte Mayonaise
Mayonaise maak je aan boord of thuis makkelijk zelf. 2 Eidooiers scheiden, met een eetlepel azijn en een eetlepel mosterd mixen, dan langzaam terwijl je mixt olie toevoegen, net zo lang totdat er een mooie gladde saus ontstaat. Beetje witte peper erbij, en eventueel nog verder met azijn en mosterd op smaak brengen. Lekkerder wordt mayonaise niet!!

Aan de mayonaise voeg je het liefst een stevige yoghurt toe die je er met een lepel doorheen klopt. De verhouding moet je een beetje proeven maar half yoghurt, half mayonaise werkt prima.

Snipper een ui, héél fijn en die er ook door. Dan Knoflook. Een teentje of 4, 5. Niet tegek, de smaak gaat er echt wel in. Daar peper uit de pepermolen, witte peper, beetje mosterd en wat verse kruiden zoals tijm on bieslook in. Woepieeee! Klaar!