Leven op Zee

Veel mensen vragen ons natuurlijk hoe het is om te leven op zee. Anders. Dat is misschien de beste manier om het te beschrijven. Niet een dagje of een weekje weg als het weer mooi is. Om op zee te leven moet je natuurlijk rekening houden met het feit dat er 365 dagen zijn waarop je ook een keer slecht weer tegen komt. En die storm kun je natuurlijk niet ontwijken. De eerste keer is niet zo leuk. Maar de tweede en de derde keer ook niet. Gelukkig schijnt de volgende dag vaak weer de zon en met een beetje geluk komt er ook nog een school dolfijnen langs die je de dag ervoor weer doet vergeten.

 Luxe als thuis?

Leven op een schip is zeker niet minder dan in een huis. Ja, er zijn aanpassingen waar je rekening mee moet houden maar dat wil niet zeggen dat het direct op een caravan lijkt. Aan boord is een koeling, een gewoon gasfornuis, een behoorlijke douche en fijne bedden. Ja, zuinig met stroom en vers water, maar dat zou eigenlijk iedereen moeten zijn.

Overstag

Onze bemanning wordt voortdurend getraind op goed en vooral veilig zeilen. Met een groot schip is overstag, het veranderen van richting, niet altijd eenvoudig. Door de wind gaan, overstag, wil nog wel eens een moeilijke manoeuvre zijn. Eenvoudiger en soms ook veiliger is het om van de wind af te sturen en zo een draai te maken, een zogenaamde gijp. In kleine boten vaak een lastige, maar op grote schepen makkelijk te controleren en veel comfortabeler, zeker als de wind wat harder is.

Ankeren

Wil je met je schip ankeren zorg er dan voor dat je alle(!) ketting gebruikt die je aan boord hebt. Tenslotte heb je ervoor betaald en kun je het dus net zo goed gebruiken maar nog belangrijker, ketting heeft minimaal dezelfde werking als een anker en zeker als je de volle lengte die je hebt overboord gooit. In de Middellandse zee is de anker grond niet zo heel goed. Het is daarvoor dat je kapiteins altijd heel veel ketting ziet gebruiken, op onze schepen wel 120 meter of meer!

Bewaren van groenten aan boord (maar ook thuis!)

Als je lang onderweg bent moet je vaak veel meenemen en niet alle groenten kan misschien in de koeling. Een paar tips. Koop Groente zoveel mogelijk van het land, dus groenten die nog niet gekoeld zijn. Eenmaal aan boord was ze goed en wikkel ze in oude kranten, vrij stevig. Zorg ervoor dat de ruimte waar de groente ligt goed ventileert, en hou ze in het donker. Zo hou je groente makkelijk een week of langer goed. Hou je bovendien die harde groenten zoals Kool voor het laatst, kun je wel twee of drie weken op zee zijn zonder ooit uit blik te hoven eten.

Koffer of Soft Bag?

Als je op reis gaat neem dan beter geen koffers mee maar zachte tassen. Er gaat over het algemeen makkelijker alles in en…. als je eenmaal in je hut aan boord bent heb je aan je koffer niets en staat hij alleen maar in de weg. Lekker een zachte tas mee dus die je gemakkelijk onder of boven je bed weg kan stouwen. (wist je dat het woord ‘stouwen’ een echt oude scheepvaart term is?)