De Dodekanesos, 12 eilanden voor de Turkse kust

Vlak voor de Turkse kust liggen de beroemde Griekse eilanden van de Dodecanesos. Eilanden als Rhodos, Kos, maar ook de minder bekende Kalymnos, Leros, Lipsi en Patmos liggen op een steenworp afstand van Bodrum vandaan en zijn prachtig om te bezoeken met een van onze schepen.

Het is overweldigend te zien hoe de twee culturen niet alleen zo veel verschillen maar juist zoveel meet elkaar te maken hebben. Ondanks het verschil in godsdienst, waarvan de vele kerken in Griekenland zo opvallen, is er een enorme overeenkomst in gastvrijheid en cultuur.

Wat is er leukere dan de ene dag nog in Turkije te zijn en de dag daarna een klein vissers dorpje in giekenland binnen te varen? De prachtige huisjes, de typisch Griekse bootjes in de haven en het ‘Kalimera’ van de kade…. Goedemorgen Griekenland!

Griekse Sirtaki en Tzasiki

Mmm… de Tzasiki en de traditionele dans Sirtaki zijn misschien wel het schoolvoorbeeld van hoe we Griekenland kennen. Maar wat velen niet weten is dat de meeste gerechten en zelfs de dans in het buurland Turkije bijna hetzelfde zijn in een maar gering aangepaste vorm. Tsasiki heet dan Tsasik, Mousaka wordt Musakka en de dans (Harman Dali) wordt ook alleen uitgevoerd door de mannen die er hun trots en kracht mee laten zien. Overigens gooien de Grieken al jaren de borden bij de Sirtaki niet meer op de grond. Misschien komt het omdat ze ze de vervanging van het servies niet meer kunnen betalen…?