No More Waste! Geen Plastic flessen meer aan boord!

Nadat we jaren geleden al onze ‘groene’ kant hebben ingezet met onze volledige vuilwaterbehandeling en onze stroomvoorziening dmv Zonnepanelen hebben we dit jaar weer een belangrijke stap voorwaarts gezet om het milieu nog beter te ontzien. We geven gratis BPA-vrije bidons aan onze gasten die aan boord dmv een vul-station kunnen worden bijgevuld. Dus altijd koud of juist warm water wanneer je maar wilt en geen afval meer! Nog een reden om je volgende vakantie met ons door te brengen! Doe je mee?

Het werk zit er bijna op!

Een kleine inkijk van de voortgang van het werk op de scheepswerf, het klaar krijgen van de jachten om midden april weer het water in te gaan. Het is de grootste ‘refit’ ooit in ons bestaan. Er is al veel werk gedaan en nog steeds veel te doen, maar we zijn super blij om zo'n geweldige crew en groep leveranciers te hebben om ons te helpen alles op tijd klaar te krijgen!

Winter 2018 is there..... and 2019 is coming soon!

Het wordt een drukke winter met onze nieuwe boot KAVANCA die veel aandacht vraagt en krijgt van onze crew. Anders dan bij andere bedrijven namelijk werkt onze crew deze winter gewoon door! Alle 3 de jachten worden van binnen en van buiten geverfd, gelakt en natuurlijk worden er allerlei zaken gerepareerd en verandert. Alles weer nieuw, beter en klaar voor 2019!

IMG_5537.jpg

Flaka vaart een super seizoen!

Flaka vaart een super seizoen!

Nu al is duidelijk dat het seizoen van Flaka in 2018 bijzonder zal zijn. Met 27% meer gasten, uit 22 verschillende landen varen we langer en verder dan ooit in de geschiedenis van het bedrijf. En daar zijn we natuurlijk trots op. Samen met onze lokale agenten in de verschillende landen, maar natuurlijk ook onze crew waarvan sommigen al vanaf het begin bij ons werken en onze leveranciers, maken we er iedere dag, iedere week en dus ieder jaar weer iets bijzonders van. En dat weten onze gasten te waarderen! Dank!

Turkije, werelds mooiste kust

Turkije, werelds mooiste kust

Nadat Edith en René 8 jaar lang op hun eigen schip over de wereld hebben gezworven kwamen ze uiteindelijk in 2011 terug naar de plek waar ze de beste herinnering aan hadden, Turkije. Niet voor niets is de Blue Cruise hier wereldberoemd. Door het super fijne klimaat, de allermooiste kusten, de afwisseling en de vriendelijke mensen is dit werkelijk de beste plek om te komen zeilen.

Zeilen

Om te zeilen is het hier waarschijnlijk het allerfijnste. Door de constante wind, altijd genoeg maar zelden teveel, is het een prima plek om juist hier eens heen te komen. Het water is prachtig helder en door de geringe getijden kun je overal waar je wilt aan land komen met het schip zonder rekening te hoeven houden met eb en vloed.

Met zijn honderden baaien, kleine vissersdorpjes, vele lokale restaurantjes en supervriendelijke bevolking is het bovendien een waar paradijs. Geen drukte, zo vanaf het water een compleet andere wereld instappen is een belevenis. Niet voor niets noemen we het ‘Amazing Sailing’. Meer dan alleen zo maar zeilen nee, zeilen als een verbazingwekkende belevenis. Voor altijd in je geheugen gegrift, als misschien wel de mooiste vakantie die je ooit hebt meegemaakt.

MVO ondernemen - Lokaal eten

MVO ondernemen - Lokaal eten

Lokaal eten - lokale markten en boeren, olijfolie van het land van de crew

Lekker eten met de beste ingrediënten uit eigen tuin, zoveel het kan. Flaka maakt veel werk van het allerlekkerste eten aan boord en dat begint natuurlijk met de beste ingrediënten. Onze groenten kopen we allemaal bij lokale boeren die we één keer in de week op de markt van Ortakent bezoeken en een aantal producten komen van de familie van onze eigen crew. Een aantal van hen heeft eigen olijfbomen waar we dus de lekkerste olie en olijven van kunnen krijgen. Ook produceren zij bijvoorbeeld boter, yoghurt  en kopen we van een ‘oom’ de zelf gevangen Oktopus!  

Ongekoeld aan boord

Onze groenten komen ongekoeld van de boer naar de markt en vandaar naar de boten toe.  Dat wil zeggen dat wanneer wij ze aan boord nemen, alles voor de eerste keer de koeling in gaat. Dat zorgt ervoor dat temperatuur schommelingen in het transport zijn uitgesloten, en de groenten het langste vers blijven. Goed bewaard, gemakkelijk een week!

Lokaal inkopen steunt de kleine producent

Om de lokale en vooral kleine leveranciers zo veel mogelijk bij te staan koopt Flaka vooral daar in waar we denken een bijdrage aan juist deze mensen te kunnen geven. Veel extra werk waar we graag onze tijd insteken. Niet alleen helpen we er direct deze mensen mee, we zijn ook nog eens verzekerd dat we super producten krijgen, onbespoten en zo van het land. Daarmee begint het bereiden van de beste gerechten.

Griekenland dichtbij!

Griekenland dichtbij!

De Dodekanesos, 12 eilanden voor de Turkse kust

Vlak voor de Turkse kust liggen de beroemde Griekse eilanden van de Dodecanesos. Eilanden als Rhodos, Kos, maar ook de minder bekende Kalymnos, Leros, Lipsi en Patmos liggen op een steenworp afstand van Bodrum vandaan en zijn prachtig om te bezoeken met een van onze schepen.

Het is overweldigend te zien hoe de twee culturen niet alleen zo veel verschillen maar juist zoveel meet elkaar te maken hebben. Ondanks het verschil in godsdienst, waarvan de vele kerken in Griekenland zo opvallen, is er een enorme overeenkomst in gastvrijheid en cultuur.

Wat is er leukere dan de ene dag nog in Turkije te zijn en de dag daarna een klein vissers dorpje in giekenland binnen te varen? De prachtige huisjes, de typisch Griekse bootjes in de haven en het ‘Kalimera’ van de kade…. Goedemorgen Griekenland!

Griekse Sirtaki en Tzasiki

Mmm… de Tzasiki en de traditionele dans Sirtaki zijn misschien wel het schoolvoorbeeld van hoe we Griekenland kennen. Maar wat velen niet weten is dat de meeste gerechten en zelfs de dans in het buurland Turkije bijna hetzelfde zijn in een maar gering aangepaste vorm. Tsasiki heet dan Tsasik, Mousaka wordt Musakka en de dans (Harman Dali) wordt ook alleen uitgevoerd door de mannen die er hun trots en kracht mee laten zien. Overigens gooien de Grieken al jaren de borden bij de Sirtaki niet meer op de grond. Misschien komt het omdat ze ze de vervanging van het servies niet meer kunnen betalen…?

Bodrum Cup 2016! 17 - 22 October

Bodrum Cup 2016! 17 - 22 October

Yes, we won the BODRUM CUP making us one of the three ever boats to win this race three times in a row, becoming the overall champion in 2015 - 2016 and 2017! Sailing makes good sailors. And that is what we do, every day of the year with our fleet. And at Flaka we clearly have the best sailors!

De Boten zijn weer aan land!

Boten aan land

Kaptan Yarkin en Musandira, einde seizoen

Na een bijzonder lang en vooral een heel vol seizoen liggen de Flaka boten weer op het land. Omdat we zogenaamde 'zacht' houten boten hebben, is onderhoud ieder jaar nodig. Het hele (!) schip wordt van binnen en buiten gelakt en geverfd. Dat heet 6 lagen, dus 6 keer van binnen en van buiten alles lakken, de buitenkant verven en anti fouling, een speciale verf voor onderwater, aanbrengen.

Vakantie tijd voor de Crew

Nu er weer tijd is gaan onze crew en onze kapiteins eerst genieten van een welverdiende vakantie. De hele maand december zijn ze lekker vrij om samen door te brengen met hun gezin of misschien wel zelf lekker even weg te gaan. Een paar van onze crewleden is druk met het bouwen van hun eigen huis, 2 kapiteins gaan een weekje naar Nederland en Duitsland.

Werk na de vakantie!

Kaptan Yarkin en Musandira aan land

Kaptan Yarkin en Musandira aan land

In januari gaat de crew alweer beginnen met de schepen om ervoor te zorgen dat ze begin April weer helemaal klaar zijn. Alles schoon en gelakt, alle zeilen gerepareerd, motoren onderhoud en alles wat er verder bij komt kijken.

Met de koks wordt een speciaal kookprogramma gedraaid om na de winter weer met de meest verrassende gerechten te kunnen komen. Het beloofd een mooi jaar te worden!

Gunden's droombaan bij Flaka

Gunden's droombaan bij Flaka

"Ik ben erg blij met mijn baan bij Flaka. Ik hou ervan om nieuwe mensen te leren kennen en voor onze gasten te zorgen, zodat het ze aan niets ontbreekt tijdens het verblijf op ons schip. 

Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om samen met mijn collega crewleden zelf de zorg te dragen voor de boot. Zo heb ik het hele jaar door een fantastische baan bij Flaka!"

Zeiltips van Rene

Zeiltips van Rene

Als wereldzeiler heeft Rene onuitputtelijke ervaring in zeilen. Hij geeft daarover ook graag tips! 

Ontdek daarom snel alle waardevolle wetenswaardigheden over zeilen in de rubriek; Rene's zeiltips en leer meer over zeilvakanties en alle in's en out's wat betreft het zeilen! 

Sinan's favoriete Turkse gerecht

Sinan's favoriete Turkse gerecht

"Ik werk voor Flaka op de Musandira 2 en ben daar chefkok. Met plezier maak ik dagelijks aan boord alle maaltijden klaar voor onze gasten."

Mijn favoriete gerecht

"Wat ik het liefste maak? Dat is Mousakka! Een heerlijk Turks gerecht, wat altijd goed in de smaak valt bij de gasten. Ook vind ik het erg leuk om nagerechten te maken. Ik verras onze gasten graag met een speciaal dessert of bijvoorbeeld een taart. Jazeker, ook die worden gemaakt aan boord!"

Turkse recepten

Zelf aan de slag gerechten uit onze heerlijke Turkse keuken? Kijk dan even op de Flaka recepten-pagina!

Winnaar bodrum cup 2015

Winnaar bodrum cup 2015

Bodrum cup 2015 - Kampioen!

Flaka’s Alondra weer de beste

Evenals in 2014 was het zeilschip Alondra van Flaka Sailing ook dit jaar weer de beste van alle deelnemers in de Bodrum Cup. Deze prestigieuze zeilwedstrijd, al voor de 27e keer in en rond Bodrum gehouden, is de graadmeter voor de zeilvaardigheden van de schippers van de traditionele zeilschepen om en rond Bodrum. Met een deelname van meer dan 70 houten schepen en meer dan 1000(!) bemanningsleden uit het circuit was het een van de grootste evenementen van de afgelopen jaren.

Alondra vecht zich terug

Na een aanvankelijk moeilijke start in de eerste wedstrijd met slechts een 7e plek werd in de tweede wedstrijd meteen vanaf de start een goede positie ingenomen. Ondanks de harde wind en met snelheden van bijna 11 knopen was een 2e plek daarmee een feit. En het ging alleen maar beter. In wedstrijd 4 en 5 werd glansrijk gewonnen waarmee het kampioenschap overduidelijk binnen was. Schipper René: “Het waren zware dagen, vooral vanwege de harde wind waarmee we tegen die enorme schepen van wel 35 meter fors in het nadeel waren maar we hebben fantastisch gezeild. De Crew, waarvan er sommige al een paar jaar meezeilen hebben het fantastisch gedaan en de boot heeft het prima gehouden”.

Zeilwetenswaardigheden

Zeilwetenswaardigheden

Leven op Zee

Veel mensen vragen ons natuurlijk hoe het is om te leven op zee. Anders. Dat is misschien de beste manier om het te beschrijven. Niet een dagje of een weekje weg als het weer mooi is. Om op zee te leven moet je natuurlijk rekening houden met het feit dat er 365 dagen zijn waarop je ook een keer slecht weer tegen komt. En die storm kun je natuurlijk niet ontwijken. De eerste keer is niet zo leuk. Maar de tweede en de derde keer ook niet. Gelukkig schijnt de volgende dag vaak weer de zon en met een beetje geluk komt er ook nog een school dolfijnen langs die je de dag ervoor weer doet vergeten.

 Luxe als thuis?

Leven op een schip is zeker niet minder dan in een huis. Ja, er zijn aanpassingen waar je rekening mee moet houden maar dat wil niet zeggen dat het direct op een caravan lijkt. Aan boord is een koeling, een gewoon gasfornuis, een behoorlijke douche en fijne bedden. Ja, zuinig met stroom en vers water, maar dat zou eigenlijk iedereen moeten zijn.

Overstag

Onze bemanning wordt voortdurend getraind op goed en vooral veilig zeilen. Met een groot schip is overstag, het veranderen van richting, niet altijd eenvoudig. Door de wind gaan, overstag, wil nog wel eens een moeilijke manoeuvre zijn. Eenvoudiger en soms ook veiliger is het om van de wind af te sturen en zo een draai te maken, een zogenaamde gijp. In kleine boten vaak een lastige, maar op grote schepen makkelijk te controleren en veel comfortabeler, zeker als de wind wat harder is.

Ankeren

Wil je met je schip ankeren zorg er dan voor dat je alle(!) ketting gebruikt die je aan boord hebt. Tenslotte heb je ervoor betaald en kun je het dus net zo goed gebruiken maar nog belangrijker, ketting heeft minimaal dezelfde werking als een anker en zeker als je de volle lengte die je hebt overboord gooit. In de Middellandse zee is de anker grond niet zo heel goed. Het is daarvoor dat je kapiteins altijd heel veel ketting ziet gebruiken, op onze schepen wel 120 meter of meer!

Bewaren van groenten aan boord (maar ook thuis!)

Als je lang onderweg bent moet je vaak veel meenemen en niet alle groenten kan misschien in de koeling. Een paar tips. Koop Groente zoveel mogelijk van het land, dus groenten die nog niet gekoeld zijn. Eenmaal aan boord was ze goed en wikkel ze in oude kranten, vrij stevig. Zorg ervoor dat de ruimte waar de groente ligt goed ventileert, en hou ze in het donker. Zo hou je groente makkelijk een week of langer goed. Hou je bovendien die harde groenten zoals Kool voor het laatst, kun je wel twee of drie weken op zee zijn zonder ooit uit blik te hoven eten.

Koffer of Soft Bag?

Als je op reis gaat neem dan beter geen koffers mee maar zachte tassen. Er gaat over het algemeen makkelijker alles in en…. als je eenmaal in je hut aan boord bent heb je aan je koffer niets en staat hij alleen maar in de weg. Lekker een zachte tas mee dus die je gemakkelijk onder of boven je bed weg kan stouwen. (wist je dat het woord ‘stouwen’ een echt oude scheepvaart term is?)

Kapitein Mehmet vertelt

Kapitein Mehmet vertelt

"Mijn droom is helemaal uitgekomen met mijn baan bij Flaka. Kapitein worden op een schip! En dan ook nog op zo'n mooi, klassiek en oud jacht; de Alondra, uit het bouwjaar 1965."

"We deden afgelopen jaar met de Alondra mee met de Bodrum Cup. Ik ben ontzettend blij en ook heel trots op het feit dat we met ons team winnaars zijn geworden van de Bodrum Cup met onze klassieke zeilboot."

"De Alondra is een fantastische zeilboot en elke dag geniet ik ervan om hem te zeilen!"